Επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου για το νερό στα Ψαχνά!

2010-09-02 11:24

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανάληψη των πρωθυπουργικών σας καθηκόντων και οι εμπνευσμένες προγραμματικές δηλώσεις σας σχετικά με τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και τις προοπτικές μιας πράσινης, αειφόρου ανάπτυξης, με στόχο πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μας έδωσαν πολλές ελπίδες ότι κάτι επιτέλους θα άλλαζε σε τούτη την πολύπαθη χώρα. Η πραγματικότητα, όμως, δεν φαίνεται να συμπορεύεται με τις προθέσεις και τα πιστεύω σας. Και αναφερόμαστε ειδικότερα στην τραγική πραγματικότητα που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, μια και είμαστε καταδικασμένοι να τη βιώνουμε καθημερινά στον δήμο Μεσσαπίων της Εύβοιας.


Ο τόπος μας, κύριε Πρωθυπουργέ, απειλείται με καταστροφή και η υγεία μας με ανεπανόρθωτες βλάβες, αν η πολιτεία δεν ευαισθητοποιηθεί άμεσα και δεν ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα προστασίας. Η τοξική ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσσαπίας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και ευρύτερα γνωστό μάλιστα, ήδη από δύο σχεδόν χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια εκ μέρους της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποκρύψει!


Σήμερα, περίπου 17.000 κάτοικοι του δήμου συνεχίζουν να υδροδοτούνται με νερό ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την υγεία τους, αφού η περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο κυμαίνεται μεταξύ 12 και 60 μg/lt. Οι έρευνες και αναλύσεις σε δείγματα χώματος και νερού, που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από το Ι.Γ.Μ.Ε. όσο και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και από άλλους επιστημονικούς φορείς, δείχνουν τις τεράστιες διαστάσεις της τοξικής ρύπανσης και τις τρομακτικές επιπτώσεις της.


Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η αγροτική παραγωγή έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα σε σχέση με τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά, ενώ παράλληλα οι τουριστικές και άλλες συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες (όπως π.χ. οι σχετικές με τη διαμονή των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. που εδρεύει στα Ψαχνά) έχουν οδηγηθεί πλέον σε μαρασμό. Η κοινωνία όλη βρίσκεται σε αναταραχή, εκδηλώνονται επικίνδυνα φαινόμενα πανικού και κυνισμού, οι συγκρούσεις πληθαίνουν, η κατάσταση είναι εκρηκτική και δεν είναι λίγοι κι αυτοί που στρέφονται εναντίον των συλλόγων που εντόπισαν και αποκάλυψαν την ύπαρξη του προβλήματος.


Δυστυχώς, κύριε Πρωθυπουργέ, απέναντι σε αυτή την τραγική πραγματικότητα, το ενδιαφέρον και οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας εξαντλούνται σε κάποιες θολές υποσχέσεις, αλλά ακόμη κι αυτές πριν ένα περίπου μήνα εξανεμίστηκαν, όταν η Υπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτού στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι "είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε το ολικό χρώμιο από το εξασθενές χρώμιο"!


Είναι αδιανόητο, μία υπουργός να ανατρέπει κατ' αυτόν τον τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα και να αγνοεί τις ολέθριες επιδράσεις του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατάποσης, της εισπνοής και της δερματικής επαφής. Είναι ανεπίτρεπτο, μάλιστα, να καλύπτεται πίσω από την αναχρονιστική και απάνθρωπη εγκύκλιο που εξέδωσε το 2007 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την οποία το νερό θεωρείται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, όταν η περιεκτικότητά του σε ολικό χρώμιο είναι μέχρι 50 μg/lt, ανεξάρτητα από την όποια περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο!


Με τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της, η κυρία Υπουργός, ακυρώνει εμμέσως πλην σαφώς την Κ.Υ.Α. 20488/30-5-2010, η οποία θέτει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού τα 3 μg/lt. Επιπλέον, προσβάλλει και θέτει υπό αμφισβήτηση και αυτή ακόμη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, βάσει της οποίας απαγορεύεται η παροχή νερού για οικιακή και βιομηχανική χρήση με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη των 2 μg/lt, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται ενός μηνός φυλάκιση για τον υπεύθυνο δημοτικό άρχοντα, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμαρχος Μεσσαπίων και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ, κ. Αντώνης Μπαζώτης.


Δεν τολμούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να πιστέψουμε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν η δήλωση-τοποθέτηση της κυρίας Μπιρμπίλη να εκφράζει την κυβέρνηση συνολικά και εσάς προσωπικά, για τούτο και ζητούμε την παρέμβασή σας. Διότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια χρονοτριβής και η μόνη ελπίδα αυτή τη στιγμή, για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου μας, είναι η άμεση εξαγγελία και υλοποίηση δραστικών μέτρων εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας.


Κάνουμε έκκληση στην περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία σας και, μέσα από την αγωνία μας για το μέλλον και τη θέλησή μας να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της εσπευσμένης αντιμετώπισης του προβλήματος, σας καταθέτουμε τις προτάσεις-αιτήματά μας, που συνοψίζονται στα εξής:


1) Κατασκευή μονάδων αδρανοποίησης των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων.


2) Αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).


3) Δημιουργία ενιαίου φορέα έγκρισης των Μ.Π.Ε. και ουσιαστικοποίηση των ελέγχων υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.


4) Έκδοση Κ.Υ.Α. για τη διάκριση εξασθενούς και ολικού χρωμίου, όσον αφορά στο νερό οικιακής χρήσης πρώτα και κύρια.


5) Υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης για την κατασκευή φράγματος άρδευσης στα Ψαχνά.


6) Άμεση εξασφάλιση υγιεινού και επαρκούς πόσιμου νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ για όλη την Κεντρική Εύβοια.

—————

Πίσω